Váš košík obsahuje
položek
o celkové hodnotě
s DPH
  • Zobrazit

Medovina


Medovina je kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu, vody a kvasu. Známé je též označení „medové víno“. Medovinu lze považovat za nevšední typ alkoholického nápoje.

Výroba medoviny je časově dosti náročná. Prvotní medovinový roztok je třeba povařit či přefiltrovat. Následuje první kvašení, které je hotové po 6-8 týdnech. Stále nehotová medovina se poté stáčí do menší nádoby, ve které by měla zrát ještě 7-24 měsíců. Zajímavostí byla jakási obdoba medoviny na Yucatanu za dob vlády mayů. Tento nápoj se vyráběl z řídkého medu, kterým si dívky vyplachovaly ústa, čímž se do medu dostaly kvasinky.

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami, případně i jiným hmyzem sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru květů (med květový) a výměšků hmyzu (mšice, medovice) živícího se sáním mízy rostlin (med medovicový).

Pro včelstvo je med zásobou energeticky bohaté potravy. Během roku silné včelstvo vyrobí a z větší části i spotřebuje řádově stovky kg medu. Většina spotřeby probíhá v sezoně, na přečkání zimy včelstvu stačí přibližně 1 kg na měsíc.

Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení.

Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus.

Zdroj WIKIPEDIE 


KATEGORIE

Mohlo by vás zajímat
Máte nápad, připomínku či vzkaz? Napište nám!

Platební metody

FastCentrik® - Pronájem e-shopu

JavaScript musí být povolen