Váš košík obsahuje
položek
o celkové hodnotě
s DPH
  • Zobrazit

Novozélanská vína

Novozélandská vína :
 
Objevení chladu ….
 
Došlo k tomu 24.srpna 1973.  Do země byla slavnostně zasazena první sazenice révy  (Cabernet Sauvignon) ve vinařské oblasti, která dosud neexistovala : v Melborough – Jižní ostrov Nového Zélandu. Tato odrůda se neujala.
O rok později byla vysazena Sauvignon Blanc – s lepší výsledkem. Víno se ukázalo být mimořádně chuťově intenzivní a kořenité. Novozélanďané tomu říkají „ pungent “:
pichlavě ostré.
 
Mezi nejsevernější a nejjižnější vinařskou oblastí Nového Zélandu je vzdálenost 1500 km.
 
 
Severní ostrov, na němž leží Auckland, je teplejším místem. Tam se pěstuje hlavně Chardonnay, Muller Thurgau a v omezeném rozsahu modré odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir.  
Vinohradnictví se na Novém Zélandu soustřeďuje do tří velkých vinařských oblastí a tří tuctů malých a nejmenších zón. Tři velké pěstební oblasti se nazývají Gisborne, Hawkes Bay a Marlborough.  
 
Novozélandská vína – to je specialita 
 
Nový Zéland je vinařskou zemí, která leží nejdále od Evropy. 19 500 km činí vzdálenost mezi Aucklandem a Prahou. Produkce Nového Zélandu je malá, 500 000 hektolitrů ročně (cca 75 miliónů lahví).
 
 Podnebí, půda a pěstování vína  
 
Charakter Nového Zélandu je podmíněn mořem a vysokou četností srážek. To odlišuje jeho klima od podnebí většiny ostatních vinařských států na jižní polokouli. Prší především v létě a na podzim. To znamená, že půdy jsou tam, kde se voda rychle vsakuje, úrodné a těžké. Vysoká půdní vlhkost způsobuje explozivní růst révy. Ta ukládá svoji energii do dřeva a do listů. Hrozny se nadýmají, mají málo cukru, málo extraktu a slabou barvu. Umění pěstování révy na Novém Zélandu spočívá v brzdění růstové síly révy. Pokud jde o vhodné techniky, vyvinuly Novozélanďané takové způsoby vedení, které zabraňují, aby vyrostl přílišný počet listů. Příliš mnoho listů zastiňuje hrozny a vychyluje výživu révy z rovnováhy. Někdy se pro zkrocení růstu révových keřů používají ještě i staré domácí techniky – mezi řádky révy se pěstuje čekanka. Ta vytváří dlouhé kořeny a odnímá z půdy vláhu.
 
Odrůdy :
 
Oblíbené Chardonnay  
 
Novozélanďané mají Chardonnay ze všeho nejraději, a to ve všech jakostních stupních a ve všech stylech : od štíhlých vín z ocelových tanků přes mohutná, po ovoci chutnající vína s nádechem po kouři po těžká, máslovitá vína s obsahem alkoholu přes 14 objemových procent. Čistá Chardonnay z ocelových tanků je vzácná. Téměř vždy se toto víno nechává kvasit v dřevěných soudcích.
 
 
Sauvignon Blanc  
 
Největší respekt si Nová Zéland získal z mezinárodního pohledu díky svému Sauvignon Blanc. V protikladu k Chardonnay zde mají tato vína svůj vlastní profil, který je zřetelně odlišuje od evropských vín, ale i jihoamerických savignonů. Jsou to pikantní, extremně kořenitá vína s někdy téměř agresivní ovocnou příchutí. Dnes je Marlborough klasickou pěstební oblastí odrůdy Sauvignon Blanc Nového Zélandu.
 
Ryzlink – suchý a s ovocnou příchutí   
 
Největší část ryzlinku roste na Jižním ostrově. Hlavni oblastí je Mrlborough, ale i v Central Otago a Canterbury má ryzlink významné porosty. Na Severním ostrově se pěstuje ryzlink rýnský v oblasti Wairarapy. Odtud pocházejí plná, lahodná vína s jemnými medovými tóny v nose.
 
Pinot Noir  
 
Mnohoslibnou modrou odrůdou Nového Zélandu je Pinot Noir. Z vinařských oblastí s chladným podnebím pocházejí hebká, výrazná vína s vůní třešní a jahod. Velké porostní plochy Pinot Noir se nacházejí v Marlborough.
 
Cabernet Sauvignon, Merlot  
 
Cabernet Sauvignon patří k prvním odrůdám révy, které byly na Novém Zélandu vysazovány. Brzy však upadla v zapomnění a znovu objevená začala být teprve od roku 1970. Dnes jsou spolu s Pinot Noir nejčastější modrou odrůdou Nového Zélandu. Pro později zrající Cabernet Sauvignon je teplejší podnebí Severního ostrova vhodnější. Největší porostní plochy leží v Hawkes Bay. Tam roste i réva, dávající nejlepší vína této odrůdy. Ale i v Auckland a jeho okolí i na severu ostrova, kde roste na suchých, štěrkovitých půdách, se tato odrůda pěstuje s úspěchem.
 
Nejdůležitější odrůdy révy vinné na Novém Zélandu :
 
Chardonnay                               21,7%
Sauvignon Blanc                       19,7%
Muller Thurgau                          16,7%
Pinot Noir                                     5,9%
Cabernet Sauvignon                   4,8%
Ryzlink rýnský                              4,2%
Merlot                                           3,5%
Ostatní                                       19,6%
 
Největší vinařství Nového Zélandu :
 
Montana
Corbans
Villa Maria
Nobilo
Matau
Delegat‘s
Morton Estate
Babich
Cloudy Bay
Grove Mill
 
Vinařské oblasti Nového Zélandu :
 
Northland
Auckland
Warkworth a Matakana
Huapai, Kumeu Waimauku
Henderson Valley
Waiheke Island
Waikato a Bay of Plenty
Gisborne
Hawkes Bay
Wairarapa
Nelson
Marlborough
Canterbury
Otago


KATEGORIE

Mohlo by vás zajímat
Máte nápad, připomínku či vzkaz? Napište nám!

Platební metody

FastCentrik® - Pronájem e-shopu

JavaScript musí být povolen