Váš košík obsahuje
položek
o celkové hodnotě
s DPH
  • Zobrazit

Slovník pojmů

A

 
Alkohol
Hlavní složkou alkoholů obsažených ve víně je ethanol vznikající kvašením cukrů obsažených v moštu a výtěžnost se pohybuje kolem 51%. Jeho obsah se vyjadřuje v % obj. nebo g/l (1% obj. Alkoholu = 8g/l).
 
Aperitiv
Nahořklý nápoj určený k povzbuzení chuti. Podává se 15 minut před jídlem. Mezi aperitivy se řadí především dezertní kořeněná vína, dnes se používají i likéry a některé destiláty.
 
Archivní víno
víno které zrálo alespoň rok v láhvi ve speciálním archivním sklepě. Typicky víno dosahuje optimální sudové zralosti po circa jednom roce. Dalším pobytem v sudu se víno nezlepší a je možno je uložit do lahví.
 
Aged Tawny
směs víceletých Tawny, která zrají v dubových sudech. Označují se věkem na
etiketě: 10, 20, 30 i přes 40 let. Víno se lahvuje krátce po kupáži.
 
B

Barrigues (baryk)
dubové sudy o objemu 225 litrů nebo označení  vín v těchto zrajících sudech.
 
Barva vína
Je závislá na odrůdě a mnoha biologických, pěstitelských i zpracovatelských faktorech. Mladá vína mívají barvu světlejší, starší bílá vína jsou sytější, žlutá až zlatavá, červená získávají hnědavý nádech. Nízká barva je označení pro příliš světlou barvu vína (např. vyrobeného z nedostatečně vyzrálých hroznů nebo vína nedobře ošetřovaného), která neodpovídá smyslovým požadavkům. Vysoká barva je naopak příliš sytá, tmavá, rovněž neodpovídající smyslovým požadavkům. Stará vína mívají vždy vyšší barvu, u mladých vín může např. nahnědlá barva ukazovat na onemocnění vína viz. hnědnutí vína. Barva vína je měřítkem pro posuzování odrůdovosti, způsobu výroby, stáří, zdravotního stavu vína apod. Nejlépe se posuzuje v prostupujícím denním světle.

Bouquet (buké)
aroma, vůně vína
Brut
Suché víno, označení množství cukru u šumivých vín (brut = 0-15 g/l).

Burčák
je částečně zkvašený mošt z révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu bývá zhruba 1–7 %.
Na trhu se objevuje většinou burčák vyrobený z bílých hroznů. Kvalitní burčák má světle žlutou barvu, je více nebo méně zkalen kvasným kalem. Neobsahuje ale žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek. Na dně a na stěnách nádoby se může usazovat jemná usazenina. Existuje také červený burčák z modrých hroznů, ten se ale na trhu téměř neobjevuje.

C
 
Cukernatost
množství cukru obsažené v moštu nebo v hroznech, které se měří moštoměrem se stupnicemi Českého normalizovaného moštoměru (ČNM).
Jeden stupeň ČNM odpovídá jednomu kilogramu cukru ve sto litrech moštu.
 
Cuvée (kupáž)
(čtěte kyvé) jsou směsi vín několika odrůd. Vinaři jim také říkají kupáže, české předpisy je označují jako známková vína. Cílem scelování, neboli kupážování vín je dosažení harmonie mezi jednotlivými složkami vína: kyselinami, cukry, obsahem alkoholu a extraktu. Proto se scelují vína méně výrazná s víny plnými, fádní s kyselými, méně alkoholická s více alkoholickými.

Č

Čiření (krášlení)
odstranění jemných segmentů a kalů pomocí různých prostředků jako je bílek, želatina atd.


D
 
DEKANTACE
vydýchání a zharmonizování vína po otevření v dekantační nádobě.

Dekantování znamená přelití vína do karafy. Dekantuje se ze dvou důvodů. První důvod proč dekantovat je ten, že oddělujeme sediment (vysrážené taniny a barvivo) od vína – jedná se většinou o starší nefiltrovaná vína. Druhý a možná důležitější důvod dekantace je, aby se víno provzdušnilo a následně otevřelo a zharmonizovalo. Pro tento důvod se dekantují hlavně mladá vína s výraznou strukturou a robustní a silná vína.
Dekantují se vína bílá i červená. Mladá vína se doporučuje otevírat půl až dvě hodiny před podáváním, vína robustní je možno nechat „vydýchat“ čtyři až dvanáct hodin. Před samotnou dekantací se karafa „vyvíní,“ a to tím způsobem, že nalijeme nepatrné množství vína dovnitř a krouživým pohybem opatrně vyléváme do připravené sklenky.
Při nalévání otevřenou láhev vína opatrně přelijeme nad zapálenou svíčkou tak, abychom sledovali případné sedimenty,
které do karafy nepatří.

 
F

Fermentace
biochemický proces při kterém dochází k přeměně moštu na víno pomocí kvasinek.


J

Jakostní víno
víno vyrobené z vinného moštu s cukernatostí alespoň 15 stupňů. U jakostních vín nesmí obsah dováženého vína přesáhnout 50% obsahu, nebo musí být země původu vyznačena na etiketě. Takováto cukernatost stále nestačí k úspěšné fermentaci a proto musí být víno doslazováno. Někteří vinaři používají k doslazení vakuově odpařený vinný mošt i když mnohem běžnější je doslazení obyčejným řepným cukrem.

K

Kabinet
přívlastek  vína nejvyšší kvality, zvláštních vlastností z proslulých poloh a významných ročníků. Kabinet se smí vyrábět pouze z hroznů, jež dosáhly nejméně 19 stupňů cekernatosti.

Kvašení (fermentace)
 
přeměna látky za účasti enzymů mikroorganismů, při němž probíhají v důsledku metabolické aktivity mikroorganismů chemické přeměny organických látek, obvykle sacharidů a vznikají látky energeticky chudší nebo se nové látky syntetizují. V potravinářství tento termín označuje procesy, jichž se zúčastní mikroorganismy (např. kvašení piva, vína, těsta).
  • Kvašení anaerobní probíhá bez přítomnosti kyslíku, například kvašení alkoholické, máselné, mléčné.
  •  Kvašení aerobní probíhá za přítomnosti kyslíku, například kvašení octové, citrónové.

Křišťálové sklo
 
„český křišťál”, byl hlavním představitelem sklářské výroby u nás. Je to tvrdé sklo vápenato-draselné, tavené z čistých surovin
  •  SiO2     - oxid křemíku
  •  CaO     - oxid vápenatý
  •  K2O      - oxid draselný   
L

Ledové víno
hrozny, z nichž se vyrábí ledové víno, musejí mít nejméně 27 stupňů cekernatosti. Sklízejí se při teplotě -6 stupňů Celsia.


 
Lisování
technologický proces při kterém se v lisu získává tlakem mošt ze rmutu, nebo z celých hroznů.
 
M

Mousseux (musö)
šumivé víno

Mošt
je tekutina z vinných hroznů, získaná buď lisováním rmutu, lisováním celých hroznů, nebo tzv. samotokem. Částečným zkvašením moštu se vyrábí burčák. Existuje také jablečný mošt, což je 100% jablečná šťáva.
 
O
 
Odrůdové víno
víno obsahující alespoň 85% hroznů jedné odrůdy (narozdíl od cuvée neboli kupáží, směsek). U odrůdového vína musí být na etiketě uvedena vinařská oblast.

P

Pozdní sběr
víno s tímto označením musí být vyrobeno z hroznů, které mají minimálně 21 stupňů cukernatosti.
 
R
 
RMUT
je hmota vzniklá mletím hroznů, v současné technologii se většinou rmut před lisováním, nebo fermentací (nakvášením) zbavuje stopek a třapin na mlýnkoodstopkovači.
 
Resveratrol
 
 je látka, která se nachází v slupkách a jadérkách modré révy vinné, arašídech, slupkách a jadérkách černého rybízu, ve slupkách grapefruitu a v červeném vínu. Resveratrol se vyskytuje také v bílém vínu, avšak s obsahem stokrát menším. Tato látka se pro své antioxidační a antibakteriální účinky používá jako doplněk stravy.Resveratrol ovlivňuje metabolismus lipidů a inhibuje srážení krevních destiček. Předpokládá se, že díky své schopnosti inhibovat androgenní receptory má pozitivní vliv na prevenci rakoviny prostaty. Některé výzkumy naznačují, že dokáže zesílit účinek některých antiretrovirových léčiv.

T
 
Tanin

tříslovina
 

Třísloviny
Tanidy - látky rostlinného původu, hořké a svíravé chuti, deriváty vícesytných fenolů často vázaných se sacharidy na složité estery. Dělí se na třísloviny hydrolyzovatelné (esterové), například tanin, a kondenzované, například katechiny. Třísloviny jsou rozpustné ve vodě i v alkoholu. Vyskytují se v částech rostlin mnoha čeledí, například v kůře dubové, smrkové, v ovoci. Vyrábějí se též synteticky, například sulfonované fenolformaldehydové pryskyřice. Tanin s bílkovinami tvoří sraženiny, což se využívá při čeření šťáv a vín. Používají se například v koželužství, barvířství, dříve ve výrobě inkoustů.
 
V
 
Víno s přívlastkem

přívlastkové neboli predikátové víno je víno s "přívlastkem" kabinet, pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Víno musí obsahovat alespoň 90% deklarované odrůdy. Vinařská oblast a vinařská obec musí být uvedeny na etiketě láhve.

Výběr z hroznů

výběr z hroznů musí mít nejméně 24 stupňů cukernatosti, kvasí se z vybraných, velmi zralých hroznů. Vína mají velmi výraznou chuť, pijí se jako dezertní, ale mohou být i suchá.


S

Stolní víno

víno nejnižší kvality. Může být vyrobeno z hroznů vypěstovaných v kterékoliv zemi EU. Nesmí být označeno názvem odrůdy, oblasti, vinařské obce nebo viniční tratě.
 


 

KATEGORIE

Mohlo by vás zajímat
Máte nápad, připomínku či vzkaz? Napište nám!

Platební metody

FastCentrik® - Pronájem e-shopu

JavaScript musí být povolen